Monday, 4 July 2011

Lensa Wacana dan Pameran SBDJ di Ipoh

 Gambar semasa di Wacana dan Pameran SBDJ di Ipoh pada 20 Jun 2011. Sebanyak 9 Kertas Kerja mengenai pelbagai aspek kandungan SBDJ seperti sejarah, kembara, geografi, petua, kisah benar, psikologi, sosio budaya Melayu serta alam bunian dan jin telah dikupas oleh beberapa sarjana termasuk dari UPSI, USM dan IPG Kampus Ipoh.
Wacana ini telah dirasmi-tutup oleh YB Dato' Zainol Fadzi Hj Paharudin, EXCO Kebudayaan, Kesenian, Belia dan Sukan Negeri Perak.
Dianggarkan tidak kurang 500 peminat SBDJ dari seluruh negara termasuk yang datang dari jauh seperti Terengganu dan Perlis sempat bertemu serta berkenalan dengan Tamar Jalis, pengarang SBDJ yang telah menyembunyikan nama pena itu daripada pengetahuan umum.
Pada hari ini Ahmad Mahmud atau Mohd Radzi Mahmud telah membuka rahsia bahawa beliaulah Tamar Jalis yang merungkaikan misteri para peminatnya.
Pembongkaran misteri ini adalah kerana  seorang rakan yang berjaya memujuknya walaupun sudah bertahan selama 30 tahun.

Gambar bawah: En Mohd Ismail Adnan bersama peminat SBDJ dari Perlis,  En. Irman
 dari kiri: Encik Syamreen Shafei (CEO Nafiela Books Publication / Penerbit SBDJ), Tamar Jalis, Hj Zabidin Hj Ismail (Presiden Karyawan Pk) dan Encik Zamberi A. Malik (pembentang kertas kerja).Dr. Osman Ayub, Ketua Satu Angkatan Sasterawan Kedah (ASASI) sebagai pengerusi sesi pembentangan.

 Sebahagian para peserta Wacana. Kelihatan Onn Abdullah (S/U Agung Karyawan Pk) berbaju batik belang dan di sebelahnya Hj Kordi Dompol dari Persatuan Penulis dan Peminat Sastera Teluk Intan (PENTAS)
Dato' Paduka Dr Rosli Saludin (UPSI) dan Dr Affandy Mohd Yusof (baju merah) dari USM turut mengupas kandungan SBDJGambar bawah:
Dari kiri: Penyair Kedah, En Jamaludin D sebelahnya Hj. Elias Hj Idris (Novelis Perak menetap di Puchong, Selangor), Hjh Sabariah Bahari dan Pn Shakirah Abdul Rashid.

Tamar Jalis (baju merah) terpegun melihat pameran SBDJ di Perbadanan Perpustakaan Awam Perak, Ipoh yang berlangsung mulai 16 Jun hingga 16 Julai 2011


Para peminat menyaksikan pameran SBDJ
 Barisan AJK Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) antara penganjur Wacana dan Pameran SBDJ. Dari kanan: Hjh Sabariah Bahari (baju merah) dan sebelahnya Cikgu Rosimah Buyong seorang novelis remaja.

Kelihatan bertopi Malim Ghozali Pk dan berbaju kuning Dato' Khairudin Arshad, Ketua Satu Lembaga Pembangun Sastera Perak (LEPAS)


Foto-foto ehsan: Puan Shakirah Abdul Rashid (AJK Karyawan Pk) dan Pak Syed (Kuala Lumpur).

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete